Verliesverwerking

Ondersteuning bij het overlijden van een dierbare, maar ook bij scheiding.
Er bestaan veel verschillende soorten rouw. Kinderen kunnen rouwen om het overlijden van een dierbaar persoon of om de dood van een huisdier, maar ook omdat hun ouders besloten hebben uit elkaar te gaan. Adoptiekinderen rouwen soms om het verlies van hun biologische ouders.

Rouwverwerking

Rouwverwerking is de manier waarop je kind een plek probeert te geven aan een verdrietige gebeurtenis. Per kind verschilt het hoeveel tijd de rouwverwerking in beslag neemt.
Geadopteerde kinderen kunnen op verschillende momenten in hun leven opeens gaan rouwen om het verlies van hun biologische ouders en over het feit dat ze zijn afgestaan.
Als je gaat scheiden, blijf je samen de ouders van jullie kinderen. Voor de meeste kinderen is het een grote overgang als hun ouders gaan scheiden.

Reactie van kind op scheiding

Als je kind hoort dat jullie gaan scheiden, kan het schrikken, boos, bang of verdrietig worden. Sommige kinderen voelen zich schuldig en zijn bang dat het aan hen ligt. Heel jonge kinderen begrijpen niet veel van de scheiding, maar kunnen wel last hebben van ruzies en stress.
Een scheiding heeft een grote invloed op het leven van je kinderen. Soms gaan kinderen zich lastig gedragen, soms worden ze juist heel stil. Een scheiding lucht bij kinderen ook wel eens op, bijvoorbeeld omdat er dan geen ruzies in huis meer zijn. Oudere kinderen kunnen zich af en toe schamen tegenover anderen.

Trouw aan ouders

Voor sommige kinderen van gescheiden ouders voelt het alsof ze in een lastige positie zitten. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. Soms maken ze zich zorgen: ‘Als ik bij mama ben, mist papa mij, en als ik bij papa ben, mist mama mij.’ Soms bemiddelen oudere kinderen tussen de ouders.

Rouwverwerking bij overlijden van een dierbare

Psychiater Elisabeth Kubler-Ross beschrijft vijf fasen van het rouwproces.

  • Ontkenning- het niet willen voelen van het verlies
  • Woede-het afreageren van de pijn op anderen
  • Marchandeergedrag-overcompenseren om de pijn de baas te zijn
  • Depressie-gevoelens van machteloosheid over de huidige situatie
  • Aanvaarding-de pijn krijgt een plek en er komt nieuwe energie om verder te gaan

Vaak pendelen mensen tussen de verschillende fasen, maar na een tijd komt er meer rust in het verwerkingsproces.
Belangrijk is om te beseffen dat bij een scheiding tussen ouders, een kind de bovenstaande fasen ook kan doorlopen. Als je merkt dat je kind vastloopt in het verwerkingsproces, bijvoorbeeld: het blijft maar boos, verdrietig, energieloos, bang of klampt aan de ouders, dan kan ondersteuning in het verwerkingsproces heel fijn zijn. Dan krijgt je kind de mogelijkheid om oud verdriet of boosheid te uiten en te leren omgaan met de nieuwe situatie. Creatieve therapie en de Innerlijke Reis methode kunnen hierbij een grote bijdrage leveren.