Klinische hypnotherapie

Hypnotherapie is een kortdurende en oplossingsgerichte therapie waarbij een breed scala aan hypnosetechnieken wordt ingezet met als doel een toestand van diepe ontspanning en een veranderde bewustzijnstoestand teweeg te brengen, waarbij contact kan worden gemaakt met het onderbewustzijn.

Het onderbewustzijn en trance

Vergelijk het menselijke bewustzijn met een ijsberg, waarbij het grootste deel niet zichtbaar, maar wel aanwezig is. Het menselijk bewustzijn is maar voor een klein deel bewust aan de oppervlakte actief bezig met denken, maar voor het grootste deel onbewust actief en aan de directe aandacht onttrokken. Deze gelaagdheid van ons bewustzijn is een beschermingsmechanisme tegen overbelasting; als het brein gelijktijdig met allerlei informatie bezig is, zou je overprikkeld raken door alle input van de zintuigen. Het bewustzijn filtert continu welke informatie bewust verwerkt kan worden.
De trancestaat die door hypnotherapeuten doelbewust opgewekt wordt is iets dat we zelf dagelijks ervaren, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een boek, het kijken naar een film of wanneer we voor ons uit staren. Dit zijn vormen van lichte trance, waarbij andere prikkels even op een zijspoor worden gezet. Trance is een naar binnen gerichte aandacht
Hypnose kent geen apart gevoel, iedereen beleeft het op een eigen manier. Het ondergaan van een hypnotherapiesessie wordt vaak als ontspannend ervaren. De één voelt zich zwaar, de ander juist weer heel licht. Sommigen ervaren een zintuiglijke vervorming van bijvoorbeeld hun ledenmaten, anderen juist weer niet. Hypnose is dus geen slaap en je bent niet “weg”. In de hypnotische staat ben je wel degelijk bewust van alles wat de hypnotherapeut zegt en behoud je gedurende de gehele sessie de controle.

Behandeling

De ontspanning tijdens een hypnotherapiesessie kan het beste worden vergeleken met dagdromen; iets waar met name kinderen heel goed in zijn! We zullen samen met uw kind allerlei verbeeldingsoefeningen doen. Ook worden er diverse ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen aangeleerd. Alle oefeningen zijn er op gericht om klachten te laten verminderen. Om het effect van de behandeling optimaal te laten zijn, worden de kinderen aangespoord de oefeningen ook dagelijks thuis te doen. Kinderen doen dat meestal met veel plezier, omdat ze het leuke oefeningen vinden.

Onderzoek naar Klinische hypnotherapie

In Nederland  is door onderzoekers van het AMC en het Antonius ziekenhuis een uitgebreide studie gedaan naar het effect van klinische hypnotherapie bij 260 kinderen met onverklaarbare buikpijn, (het prikkelbare darm syndroom) Conventionele medische therapie had maar in 25% van de gevallen effect en hypnotherapie bij 85% van de kinderen. (ref: Vlieger et al. 2007 ) De vervolgstudie 5 jaar later gaf aan dat bij conventionele behandeling maar 20% klachtenvrij was tegenover de behandeling door hypnotherapie waarbij nog altijd 68% van de kinderen klachtenvrij was. (ref: Vlieger et al. 2012) Er is nu een klinische vervolgstudie opgezet.
Kijk voor meer info op www.hypnosebijbuikpijn.nl
Ook neuro imaging (fMRI) studies onderzoeken het effect van hypnotherapie. Hierbij is aangetoond dat hypnose en slaap verschillende mechanismen zijn (Halsband et al., 2009). En dat hypnose en meditatie verschillende hersenactiviteit vertonen (Dumont et al., 2012).
Onderzoekers aan de Universiteit van Konstanz bestudeerden de effectiviteit van 57 studies die voldeden aan de dubbel-blind criteria (hypnotherapeutische interventie versus controle groep (onbehandeld of met conventionele medische therapie)). Deze studies lieten een positief effect zien van 64% bij hypnotherapie versus 37% positief effect bij de controle groep (onbehandeld of conventionele medische interventie). (Ref: Flammer en Bongartz (2003).